Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Island jako modla levice: Mýtus a realita ostrova po krizi

Pravice má svoje Řecko, jehož příběh jasně ukazuje, kam vede nezodpovědná politika, kdy se utrácí víc, než je v kase, a potvrzuje, že bez střídmosti a realismu to v politice evropských zemí dále nepůjde. Evropská levice nebo aspoň její méně odpovědná část si v posledních týdnech našla alternativní příběh, který má ukázat, že to jde i jinak. Předobrazem levicového ráje se údajně stal ostrovní Island.

Pravice má svoje Řecko, jehož příběh jasně ukazuje, kam vede nezodpovědná politika, kdy se utrácí víc, než je v kase, a potvrzuje, že bez střídmosti a realismu to v politice evropských zemí dále nepůjde. Evropská levice nebo aspoň její méně odpovědná část si v posledních týdnech našla alternativní příběh, který má ukázat, že to jde i jinak. Předobrazem levicového ráje se údajně stal ostrovní Island.

Zamlčená revoluce?

Evropským a nyní i českým internetem se šíří příběh, původně pocházející ze španělské internetové stránky podporující tamní bouřící se levicovou mládež. V článek vykresluje „islandskou cestu“. Ostrované prý krizi vyřešili originálně: znárodnili banky, odmítli platit zahraniční dluhy, bankéři a politici jsou za „krizi“ postaveni před soud a lid ze svých řad vybral nestranické zástupce, kteří sepsali novou ústavu. To všechno prý provedlo Island úspěšně krizí a změnilo tamní společnost k lepšímu.  Tato islandská revoluce a její úspěchy však zůstaly mimo ostrov úmyslně zamlčené, protože se to „oficiálním“ médiím nehodilo „do krámu“.

Chytlavý příběh o zamlčené revoluci si nachází své obdivovatele i v České republice. Najdeme ho proto nepřekvapivě na informačním portálu největší české odborové centrály ČMKOS. Na facebooku se vytváří skupina „Asociace za islandskou cestu“ a transparent o Islandu jako alternativě Řecka nechyběl ani během červnové odborářské stávky. Tolik „islandská“ mytologie.

Kuchyňské protesty

Ale jaká je na ostrově v severním Atlantiku skutečná realita posledních několika let? Island mohl být dlouhá léta spíše vzorem pro pravici.  Na ostrově s významnou americkou vojenskou základnou, který se nikdy nezapojil do projektu užší evropské integrace, dlouhá léta vládla konzervativní Strana nezávislosti. A pod její vládou se dařilo ekonomice. Jenže jen do doby než ostrov zasáhla světová ekonomická krize. Island se stal jednou z prvních zemí, kde se projevila, a měla zde skutečně ničivou sílu. Vzhledem k velikosti ekonomiky byla islandská krize podle některých odhadů dokonce největší v historii. Blížícímu se krachu tří klíčových bank v říjnu 2008 zabránila pravicová islandská vláda jejich znárodněním a restrukturalizací. Nejednalo se tedy o znárodnění v levicovém střihu, ale o zatáhnutí za záchrannou brzdu v situaci, kdy se hroutila celá islandská ekonomika.

Pád islandské ekonomiky ale samozřejmě nezůstal bez politických následků. V zemi vypukly protesty, obviňující vládu, že může za krizi, protože příliš liberalizovala bankovní sektor a nezabránila efektivně jeho pádu. Pouliční protesty vyvrcholily v lednu 2009, kdy dav několika tisíc lidí (v zemi s celkem 300 tisíci obyvatel) zasypal premiéra Haardeho sněhovými koulemi a před parlamentem demonstrující natolik hlučeli za pomoci kuchyňského nádobí, že muselo být přerušeno jeho jednání. Premiér Haarde pod tlakem bouřlivých pouličních protestů vypsal předčasné volby a sám kvůli onemocnění rakovinou odešel z politiky. Právě tento vývoj udělal pro mnohé z Islandu předobraz současných protestů na jihu Evropy.

Obrat doleva

V předčasných volbách konzervativci poprvé po osmdesáti letech ztratili pozici nejsilnější islandské strany a k moci se dostala koalice socialistů a zelených. Vláda Jóhanny Sigurðardóttirové, první otevřeně lesbické premiérky na světě, se skutečně po svém nástupu pokusila obrátit kormidlo výrazně doleva. Dokonce využila deziluze Islanďanů z dosavadního směřování země a podala za tradičně izolacionistickou zemi přihlášku do EU. Vsadila na náhlý proevropský poryv veřejného mínění. S rychlou přihláškou do EU se ale vláda poprvé spálila. Po pár měsících se ostrovní veřejné míněné vrátilo k původnímu odmítání Unie a aktuálně se 51 % Islanďanů vyslovuje pro vzetí přihlášky zpět. Kvůli odporu k evropské integraci u části koaličních zelených navíc vláda již disponuje v parlamentu jen většinou jediného hlasu.

25 moudrých

Podobně se premiérka Sigurðardóttirová spálila s revizí islandské ústavy, kterou tolik opěvuje levice napříč Evropou. Levice prosadila návrh zákona, který nově upravil možnost měnit ústavu, jejíž základ pochází z roku 1944. Nový zákon ustavil vedle parlamentu Ústavní shromáždění, v němž nezasedají zástupci politických stran, ale přímo vybraní a nestraničtí „zástupci lidu“, jejichž kompetencí je vypracovat návrh nové ústavy. Volby „lidových zástupců“ do Ústavního shromáždění proběhly loni v listopadu a staly se dvojitou porážkou vládní levice. K urnám přišla jen třetina voličů, někteří zvolení zástupci lidu dostali jen stovky hlasů (s minimem 374 hlasů) a nejvyšší soud navíc volby pro porušení pravidel následně zneplatnil.  Vláda v nouzi prosadila jmenování zvolených zástupců parlamentem, ale její snažení se proměnilo v politický debakl. Přesto v těchto dnech parlament obdržel návrh nové ústavy.

Samotnou kapitolou, která samozřejmě může lahodit levici, se stala dvě referenda, v nichž Islanďané opakovaně odmítli, aby země zaplatila Britům a Nizozemcům dluhy za jednu ze zkrachovalých finančních institucí. 

Na Islandu se však podle všeho věci postupně vrací k normálu. Ještě loni v květnu se při komunálních volbách projevilo znechucení občanů politikou, což se nejvíce odrazilo ve volbě nového primátora metropole Reykjavík, kterým se stal herec a komik Jón Gnarr. Zakladatel recesistické a anti-politické Nejlepší strany vyhrál s programem, ve kterém slíbil ručníky zadarmo v městských bazénech, Disneyland na letišti a polárního medvěda v městské zoo.

Letos už ale v preferencích opět vedou konzervativci a opozice má celkově vyšší podporu než levicová vládní koalice. Island jako vzor evropské levice se i proto stává fikcí postavenou na tom, že o malé ostrovní zemi většina Evropanů nemá podrobnější informace.

Autor: Petr Sokol | středa 5.10.2011 16:53 | karma článku: 7,57 | přečteno: 558x
  • Další články autora

Petr Sokol

Mrs. Gucci a komunisté

Když se v některé evropské zemi k vládní moci dostane pravicově populistická strana, je to vždy oprávněně ve středu zájmu médií. Totéž bohužel neplatí o vládním angažmá různých krajně levicových a komunistických uskupení. I proto se v informacích o dánských parlamentních volbách, které proběhly v polovině září, trochu ztratilo, že vítězná koalice levicových stran bude moci vládnout pouze díky toleranci strany s názvem Jednotná listina.

4.10.2011 v 16:27 | Karma: 6,86 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ostatní

Petr Sokol

B. Sobotka: Slibujeme a pak se uvidí.....

Místopředseda ČCSD Bohuslav Sobotka opět dokázal, že je dobrým maskotem předvolebních kampaní českých socialistů.

21.5.2009 v 8:44 | Karma: 10,53 | Přečteno: 637x | Diskuse| Politika

Petr Sokol

Vražda není poprava aneb extremisti nejásejte….

Nejvyšší správní soud rozhodl o tom, že pravicově-extremistickou Dělnickou stranu na návrh vlády nerozpustí. Jásají extremisté a škodolibě jásá i opozice.... Jejich radost je ale dost možná předčasná.

16.3.2009 v 21:01 | Karma: 13,26 | Přečteno: 1022x | Diskuse| Politika

Petr Sokol

Tajná volba: ušetříme za volební plenty!

Když jsem uslyšel návrh ČSSD na veřejnou volbu prezidenta. Připomnělo mi to jednu historku z volební historie. Dlouho na světě existovaly země, kde se naplňovaly všechny základní charakteristiky demokratických voleb. Volby tam byly rovné, všeobecné a přímé. Chybělo jen, aby byly tajné.

23.1.2008 v 20:51 | Karma: 14,27 | Přečteno: 1588x | Diskuse| Politika

Petr Sokol

Dienstbier – bývalý kandidát či další Paroubkova porážka?

Sociální demokracie dále sní svůj sen o „svém“ prezidentovi. Láká jí zřejmě představa, že jejímu arcirivalovi – ODS – se v době, kdy zasedal v opozičních lavicích podařil husarský kousek a přes slabší postavení v PS prosadil svého prezidentského kandidáta. Jenže, když dva dělají totéž, není to vždy totéž.

18.7.2007 v 11:41 | Karma: 17,07 | Přečteno: 1477x | Diskuse| Politika

Petr Sokol

Vlado Mečiar - liberál nebo nesmrtelný populista?

Vladimír Mečiar v sobotu s přehledem obhájil předsednickou funkci ve svém HZDS. Bývalý slovenská premiér a "dělitel" Československa stojí v čele svého politického hnutí již 16 let. Mečiar na sněmu HZDS navíc oznámil, že si jeho strana konečně našla "kamarády" na evropské úrovni.

11.6.2007 v 15:35 | Karma: 16,12 | Přečteno: 1586x | Diskuse| Politika

Petr Sokol

Hokejová liga: nový systém již od příštího roku!

Asociace profesionálních klubů (APK), tedy orgán, který řídí naši nejvyšší hokejovou ligu, se na svém posledním jednání rozhodl změnit systém extraligy. A to převratným způsobem.

11.6.2007 v 8:14 | Karma: 15,02 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Sport

Petr Sokol

Belgie: Vousatí muslimové a nahé ženy

Kdo vyhraje nedělní belgické volby? Budou to vousatí muslimové nebo politička, která se svlékla na předvolební plakát?

7.6.2007 v 9:37 | Karma: 20,68 | Přečteno: 4946x | Diskuse| Politika

Petr Sokol

Siréna a sirén?

Včera jsem si četl blog o sirénách. Nejvíc mi ale v paměti utkvěla závěrečná poznámka, v níž autorka psala, že je nutné podstatná jména uvádět v ženském i mužském rodě. Tedy: autor a autorka, pisatel a pisatelka, bloger a blogerka. Dlouho jsem si myslel, že o tyto tvary bojují hlavně ti (a ty - ještě, že jsem se opravil), kterým vadí absence tvaru v ženském rodě. Tedy to, že se píše třeba autoři a myslí se muži i ženy a tedy by mělo být autoři a autorky.

6.6.2007 v 15:01 | Karma: 15,31 | Přečteno: 1396x | Diskuse| Společnost

Petr Sokol

Radar, pershing a střílející traktory

V osmdesátých letech se USA rozhodly v reakci na sovětské zbrojení rozmístnit v Evropě rakety Pershing. Kdo si to již nepamatuje, nemusí smutnit. Stačí sledovat, co se děje dnes u nás. Zažíváme takové malé deja vu.

5.6.2007 v 12:17 | Karma: 21,49 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Politika

Petr Sokol

Unie svobody na konci

O víkendu proběhl v Praze sjezd či přesněji řečeno republikové shromáždění Unie svobody. Kdysi silná strana stále přes velkým rozhodnutím. Jedni se chtěli "vrátit z vandru domů" do ODS, druzí chtěli zahájit velký integrační proces malých pravicocých stran.

4.6.2007 v 18:02 | Karma: 20,32 | Přečteno: 1776x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1575x
Politolog, pedagog Vysoké školy CEVRO institut, šéfredaktor CEVRO revue, pravidelně publikuje v časopisu Reflex.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky